tarihinde yayınlandı

Bayraklarda Kullanılan Kumaş Çeşitleri

Bayrak alırken en çok kafamıza takılan soru “bayrak hangi kumaştan olacak?” sorusudur. Bu soruya bayraklarda kullanılan kumaş çeşitlerini tanıtarak cevap vereceğiz.

1- Raşel Kumaş

En sık karşımıza çıkan kumaş çeşididir. Raşel kumaş polyester iplikten örme yöntemiyle imal edilir. Bazen buna insanlar “delikli kumaş” da sık olarak demektedir. Ancak raşel kumaş delik yoktur. İplikler örülerek dokunduğu için raşel örgü kumaş dokuma kumaşlara nazaran daha esnektir.

raşel kumaş bayrak

Gelelim en önemli konuya; raşel kumaş üzerine atılan bir ilaç sayesinde bir tarafına yapılan baskıyı arka yüzeyine de geçirme özelliğine sahiptir. Bu sayede raşel kumaş size daha az maliyetle reklamınızı, logonuzu, afişinizi vb. her neyse yapmanıza olanak tanır. Raşel kumaş baskıdan sonra fikselendiğinde kumaş boyayı emer ve bu sayede su kumaşın üzerindeki boyayı akıtamaz.

Gelelim ikinci en önemli konuya; raşel kumaşın 1 yüzeyine baskı yapılır, boya arkaya da belli bir oranla geçiş yaptığı için arkaya ayrıca baskı yapılmaz. Kimi zaman 2 ayrı raşel kumaşa basıp birbirine dikerek bayrak yaptırmak isteyenler olabilir, bu yanlış bir uygulamadır. Zaten arkasından da görünen bir baskıda başka bir kumaşa baskı yapıp bunları tulum yapmak (birbirine dikmek) mantıksız olacaktır.

Üçüncü en önemli husus ise raşel kumaşın gramajıdır. Gramajlar arasında çok büyük maliyet farkları yoktur ancak Türkiye’de piyasada kullanılan kumaşların çoğunluğu 115-125 gram arasıdır. İnce olan 70-90 gr. arası raşel kumaşlara genelde parti bayrakları veya tek kullanımlık bayraklar basılır. 125-140 gram arası raşel kumaşlar ise nadir kullanılır. Bunun en önemli nedeni, kalın raşel kumaşa basılan baskının arkaya geçme oranı düşer.

Dördüncüsü ise raşel kumaş örgü tekniğiyle imal edildiği için içinden havayı geçirir, havayı geçiren kumaşa rüzgar daha az basınç yapar, bu sayede bayrağın etek kısmı dediğimiz uçum kenarları daha uzun sürede parçalanır. Polyester iplikler su tutmayacağı için de yağmurda ıslandıktan sonra çabuk kurur. Bu da neden raşel kumaşın çok tercih edildiğinin cevabıdır.

Son olarak raşel kumaşın bayrak cinslerine göre kullanıldığı alanlar şunlardır; gönder direği bayrakları, olta bayraklar (plaj bayrağı, reklam bayrağı, beach flag, dubalı bayrak, sörf bayrağı, yelken bayrak, yol bayrağı, hani şu kapı önüne 🙂 konan bayrak evet), Atatürk posterleri, Türk bayrağı, yabancı devlet veya eski türk devletleri bayrakları, çok renkli fotoğraflar, bilhassa dış mekanda kullanılan bayraklar raşel kumaştan yapılır.

2- Alpaka Kumaş

Türk bayrağında kullanılan ana kumaş çeşididir. TSE bayrak standardında (TS1) bu kumaş zikredilir. Ancak ve ancak ne yazık ki rekabet, maliyet düşürme vb. etkenlerden dolayı alpaka kumaş kesik elyaf ipliklerden dokunarak yapılması gerekirken, polyestere kesik elyaf veya polyestere polyester ipliklerden dokunarak yapılmaya başlanmıştır. Evet maalesef müşteri bundan anlamaz mantığı hakimdir. Bu durumun felsefesini yapmaya gerek duymuyoruz zira Türkiye’de her şeyin en ucuzu makbul olduğu için polyestere polyester ipliklerden dokunarak üretilen alpaka kumaş piyasaya hakimdir.

alpaka kumaş bayrak

Ancak alpaka kumaşın kullanım alanı dardır, genelde 1-2 renkli baskılarda ve en çok da başta söylediğimiz gibi Türk Bayrağı’nda raşel kumaş ile birlikte bu kumaş da tercih edilir. Raşel ile farkı şudur; alpaka kumaş Türk bayrağı dokuma olduğu için boyayı raşele nazaran üzerinde daha uzun süre tutar, bu da bayrağınızın çabuk solmaması anlamına gelir. Ancak iplikten dokunarak üretildiği için suyu daha fazla tutar, bu da kumaşın ağırlaşmasına neden olur, bu yüzden ağır olan kumaş daha çabuk rüzgarla yıpranacaktır. Güneş ise bu bayrağı daha geç soldurur.

Alpaka kumaşa transfer baskı haricinde direk olarak dijital bir görseli veya çok renkli bir baskıyı yapamazsınız. Bu da raşele oranla dijital bayrak baskısında kullanım alanını daralttığı için, örneğin Atatürk posterini alpaka kumaşa basılmış olarak görmeniz imkansızdır. Tabii teknoloji bunu zamanla mümkün kılmazsa. Her ne kadar direk dijital basılan alpaka kumaşlar olsa da transfer baskıdaki kaliteyi yakalayamamıştır.

Alpaka kumaştan hangi bayraklar basılır onu öğrenelim; Türk bayrağı, 1 veya 2 renkli tramsız (gölge veya renk geçişi olmayan) direk bayrakları, kırlangıç Türk bayrağı.

Kullanım alanı alpaka kumaşlarda Türk bayrağı haricinde yoktur bile diyebiliriz, son olarak ise Alpaka kumaş genelde 115-135 gr. arası üretilir. Nadiren 135-160 gr aralığındadır. Bu gramajlar maliyet olarak çok büyük bir farka haiz değildir. Piyasadan aldığınız %98 oranla alpaka kumaş Türk bayrakları 115-135 gr arasındadır.

3- Saten Kumaş

Gelelim saten kumaşın tanımına, saten kumaş ipliklerin sık dokunarak (düz, kaygan ve parlak bir yüzeye sahiptir) üretilen bir kumaş türüdür.

saten kumaş bayrak

Saten kumaş genelde bayrak sektörü için kalın üretilen bir kumaş türüdür, nadiren 120 gr.’ın altına düşer. Genellikle 125-165 gr. aralığında servis edilmektedir. Bu kalınlıkla beraber dokuma olması dijital baskıda baskıyı saten kumaşın arka yüzeyine raşel gibi geçirmez. Bu nedenle tek katlı bir saten kumaş alacaksanız arka yüzeyinde soluk bir baskı olacağını aklınızdan çıkarmayın. Bunu istemiyorsanız çift kat saten yani 2 ayrı satene aynı ölçüde basılmış bayrağın tulum yapılarak (çift taraflı dikilerek) üretilmesini isteyebilirsiniz. 2 ayrı kumaşı alıp birbirine dikerek yapılan bu yöntemde basılacak olan görsel hem ön yüzeyde hem de arka yüzeyde olmuş olacaktır.

Saten kumaş artık bildiğiniz üzere sık dokuma yapılarak üretilen bir kumaş olduğu için raşel kumaş gibi rüzgarı içinden kolayca geçirmez. Bu da rüzgar alacak bir bayrak veya flama çeşidi yaptıracaksanız sateni tercih etmemeniz gerektiğini size söyler. Saten daha çok parlak ve düz yüzeyi vesilesiyle iç mekanları süslemektedir. Nadiren dış mekanda kullanılır. Dış mekanda kullanıldığı alan ise gönder direklerindeki bayraklardır. Logosunun her iki yönde de düz okunmasını isteyen insanlar çift kat sateni tercih etmektedirler.

Saten kumaşa dijital baskı yapılabildiği için kullanım alanı çok geniştir, olmazsa olmaz diyebileceğimiz bir kumaş çeşididir. Masa bayrakları, makam bayrakları, kırlangıç bayraklar, Atatürk posterleri, Türk bayrağı, ülke bayrakları, logolu özel direk bayrakları bunlardan bazılarıdır. Göründüğü gibi bunların çoğu iç mekan bayraklardır.


Bu kumaş türlerini size tanıttık, son olarak şunu ilave edelim, satın alacağınız bayrağın çeşidi neyse aslında basılacak kumaş da bellidir. Müşteriyi yanlış yönlendirmeyi kazanç sayan bayrak imalatçılarını bir yana bırakarak şunu diyebiliriz, her zaman çalıştığınız bayrakçınız size kullanılması gereken kumaş cinsi konusunda doğruyu söylüyor.